Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων

• Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Σε τι βοηθάει η ψυχοθεραπεία;

Στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων μέσα από τη θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου, το άτομο επεξεργάζεται δύσκολα συναισθήματα και με αυτό τον τρόπο αλλάζει τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές του. Το άτομο ενθαρρύνεται να μιλήσει ελεύθερα («ελεύθερος συνειρμός») για τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Μέσα από τη συνειδητοποίηση, σταδιακά ανακουφίζεται συναισθηματικά και βρίσκει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

• Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία ενηλίκων ενδείκνυται όταν το άτομο έχει επίγνωση κάποιων από τις δυσκολίες του και έχει προσωπική επιθυμία να βοηθηθεί. Οι δυσκολίες μπορεί να είναι χρόνιες ή να αφορούν σε περιόδους κρίσης όπως σε περιπτώσεις πένθους, διαζυγίου, συνταξιοδότησης, ασθένειας ή άλλων απρόσμενων αλλαγών.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου το άτομο παρουσιάζει:

  • Συναισθηματικές δυσκολίες όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού
  • Προβλήματα στις σχέσεις και την επικοινωνία
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, παραίτηση
  • Δυσκολία στη διαχείριση του θυμού, επιθετικότητα ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα

• Κάθε πότε γίνεται η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία ενηλίκων λαμβάνει χώρα σε καθορισμένο τόπο και χρόνο, με καθορισμένη αμοιβή, συνήθως 1 φορά την εβδομάδα. Η συχνότητα σε πολλές περιπτώσεις διαφοροποιείται π.χ. 2 φορές το μήνα, 2 φορές την εβδομάδα. Όσο συχνότερη η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα ενδοσκόπησης.

  • Πόσο κοστίζει η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία ενηλίκων είναι μια πολύ απαιτητική εργασία. Περαν της ώρας που διεξάγεται, απαιτεί από το θεραπευτή επιπλέον χρόνο και χρήματα που αφιερώνεται σε συστηματικό διάβασμα, εκπαίδευση, εποπτείες και προσωπική ψυχοθεραπεία. Ως εκ τούτου, αμείβεται αναλόγως. Από την άλλη μεριά, είναι πεποίθησή μου πως η ψυχανάλυση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, για αυτό το λόγο χρειάζεται να είναι προσιτή και να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του θεραπευόμενου.

Ψυχολόγος Αθήνα

Λήδα Σεμιδαλά
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc) – Ψυχοθεραπεύτρια

Εδώ νιώθω πως μπορώ να μιλώ ελεύθερα.

Μ. 30 χρ.

Η ψυχοθεραπεία είναι σαν μαγεία… σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με άλλη ματιά.

Π. 41 χρ.